Prvé neónové svetlo sa na verejnosti rozsvietilo pred 105 rokmi

03.12.2015 Celý región

Paríž/Bratislava 3. decembra (TASR) - Prvé neónové osvetlenie predstavil vo francúzskej metropole Paríži francúzsky chemik Georges Claude dňa 3. decembra 1910.

Neóny, ktoré sa ľahko ohýbali do podoby písmen a spletitých kontúr sa rýchlo stali nevyhnutnou súčasťou pouličných reklám. Jasne žiarili i za denného svetla a pútali pozornosť okoloidúcich.

Vynález predviedol Francúz Georges Claude na svetovej výstave Expo v Paríži. Utesnená sklenená trubica naplnená vzácnym plynom neónom, ktorú nádherným červeným svetlom rozsvietil elektrický prúd, našla významné uplatnenie najmä v reklamnej sfére. V roku 1911 si "Neónový Claude" dal postup výroby neónových trubíc patentovať v Európe a v roku 1915 aj v USA.

V roku 1912 krášlila prvá neónová reklama jedno z parížskych holičstiev a v roku 1919 Claude dekoroval vchod do noblesnej Parížskej opery červenými a modrými svetlami. Čoskoro sa neóny rozšírili v mnohých krajinách Európy. V roku 1923 spoločnosť Claude Neon predala za 24.000 amerických dolárov dve neónové reklamy obchodníkom s automobilmi v Los Angeles (USA) a následne farebné svetlá prenikli až do japonského Tokia.

Ešte pred skúmaním inertných plynov, ku ktorým neón patrí, sa Georges Claude venoval zvýšeniu bezpečnosti prepravy technických plynov, pri ktorých hrozili explózie. V roku 1897 napríklad zistil, že acetylén používajúci sa ako technický plyn pri rôznych chemických procesoch a ako palivo do plynových zváračiek sa dá rozpustiť v acetóne. V tomto skupenstve je manipulácia s ním bezpečnejšia. Podnik Air Liquide, ktorý Claude založil v roku 1902, úspešne pôsobí na trhu dodnes. Chemik sa tiež zapodieval experimentovaním v oblasti zdrojov energie.

Ako podporovateľ kolaborantskej vichistickej vlády vo Francúzsku počas druhej svetovej vojny bol Georges Claude, ktorý sa narodil 24. septembra 1870, v rokoch 1945 až 1949 uväznený. Zomrel 23. mája 1960 vo veku takmer 90 rokov.
 

Vyberte región